Kun murkku rakastuu

teenage-love-1Nuoruudessa solmitut ihmissuhteet ovat tärkeitä kehittymisen ja oppimisen kannalta. Vaikkei suhteista tulisikaan pysyviä ja pitkäaikaisia, ovat kaikki ihmiskohtaamiset tärkeitä riippumatta siitä, onko niissä koettu hirveitä, tylsiä, noloja, ihastuttavia tai unohtumattomia hetkiä – kaikki kohtaamiset ovat nuorelle aikuiselle tilaisuus oppia elämästä ja ne tekevät meistä kaikista lopulta ihmisiä, jollaisia olemme tänä päivänä.

Usein teini-ikäisen lapsen alkaessa tapailla romanttisessa mielessä toista ihmistä, on se vanhemmalle merkki lapsen aikuistumisesta ja tavallaan tietyn viattomuuden karisemisesta. Joillekin vanhemmille saattaa olla suuri kynnys hyväksyä murrosikäisen valintoja esimerkiksi sen suhteen, kenen kanssa ja millä tavalla hän viettää vapaa-aikaansa. On tyypillistä, että ensimmäisen poika- tai tyttöystävän myötä vanhempi kokee tarvetta ryöpyttää murrosikäiselle lapselleen ohjeita sen suhteen, mitä hän saa tai ei saa tehdä. Alla on mainittuna muutamia kullanarvoisia vinkkejä vanhemmille, jotka kamppailevat näiden tuntemusten parissa murrosikäisen lapsensa alettua seurustelemaan.

1. Aseta selkeät rajat. Kaikesta huolimatta sinä olet yhä lapsesi huoltaja ja lähin aikuinen. Kunnioita lapsesi yksityisyyttä, mutta pidä kuitenkin huolta myös siitä, että lapsi tuntee olonsa turvalliseksi ja että hänellä on aikuinen, jonka puoleen voi aina kääntyä.

2. Muistele omia nuoruusvuosiasi. Millainen sinä olit teininä? Milloin rupesit itse seurustelemaan? Vaikka oman lapsesi seurustelu saattaa tuntua kauhean ennenaikaiselta, saattaa sinua rauhoittaa muistaa se, kuinka nuorena itsekin koit ensi-ihastumisesi. On tärkeä ymmärtää se tosiasia, että lapsesi lentää vääjäämättä jonain päivänä pois pesästä, eikä se hetki ole enää kovinkaan kaukana tulevaisuudessa.

3. Omista aikaa itsellesi. Kun nuori ryhtyy seurustelemaan, unohtuu silloin helposti kaikki muu. Oman perheen kanssa vietetty aika vähenee radikaalisti ja oma seurustelukumppani tulee mukana kaikkialle, missä nuori itsekin on. Tällöin vanhemman on syytä astua taka-alalle ja antaa nuorelle vapaus elää omaa elämäänsä. On hyvä, että myös vanhemmilla on omat askareensa ja harrastuksensa, sillä heidän koko elämänsä ei tule kietoutua lasten ympärille.

4. Ole ystävällinen murrosikäisen lapsesi kotiin seurustelukumppaneita kohtaan. Vaikket heti alkukättelyssä olisikaan ihastunut lapsesi kumppanivalintaan, on tärkeää ainakin antaa mahdollisuus. Kukapa tietää, kenties henkilöön paremmin tutustuessasi saattavat alun ennakkoluulot karista kertaheitolla. Kyseessä on lapsesi valinta, ei sinun.

5. Puhu rohkeasti seksistä. On hyvä idea varmistaa, että lapsesi ovat tietoisia seksistä ja ehkäisystä, etenkin kun he alkavat seurustella. Vaikka aihe huolestuttaakin sinua, on samalla kuitenkin kunnioitettava jokaisen omaa yksityisyyttä.