Miten onnistua saamaan teini mukaan mökille?

Teini-ikäiset nuoret etsivät usein pakopaikkaa, jossa voisivat viettää aikaansa rauhassa. He eivät kuitenkaan välttämättä koe, että mökki voisi olla sellainen paikka. Moni teini ajattelee, että mökille lähteminen on vain yksi pakollinen askare muiden joukossa – velvollisuus, johon he eivät halua osallistua. Mieluummin he jäävät kotiin ja sulkeutuvat omaan huoneeseensa tietokoneen tai kännykän kanssa. Miten saada teini uskomaan, että mökki voi olla heillekin loistava paikka rentoutumiseen raskaan kouluviikon jälkeen?  

Teinin pitäminen tyytyväisenä mökillä voi olla haastavaa, mutta se ei ole mahdoton tehtävä. Seuraavassa on muutama vinkki, joiden avulla voit saada teinin viihtymään mökillä hieman paremmin. Näillä helposti toteutettavilla vinkeillä kokemuksesta voi tulla miellyttävämpi teille kaikille.

Palkitse itsesi jollain mukavalla

Voi sanoa, että teinin houkutteleminen jonkin asian äärelle on joskus haastavaa ja siihen voi kulua aikaa ja energiaa. Mökkiviikonlopun viettäminen kenties vaihtelevien tunnetilojen kanssa saattaa ottaa voimille. Muista siis palkita myös itsesi välillä jollakin mukavalla asialla, joka tuo sinulle iloa ja hyvää oloa. Syö suklaata, mene saunaan, käy kävelemässä ja haukkaamassa happea metsässä, kuuntele lempimusiikkiasi tai tarkista vetovihjeet, joista löydät lisätietoa tästä. Kun teini lepäilee omissa oloissaan, voit keskittyä itsesi hemmotteluun!

Osallista teini suunnitteluun

Ota teini mukaan jo silloin, kun suunnittelet mökkiviikonloppua. Kysy, mitä hän haluaisi puuhastella mökillä ja pyydä häneltä ideoita. Kysy, mitä ruokaa hän haluaisi valmistaa kanssasi ja tutkikaa reseptejä yhdessä. Kerro myös, että arvostat hänen panostustaan. Näin välität teinille tunteen siitä, että hänkin on vastuussa mökkiviikonlopun kulusta ja siitä, että siitä tulee kaikille mukava kokemus. Teini saa myös tärkeitä onnistumisen kokemuksia ja tunteen, että hänkin voi vaikuttaa mökillä tekemiseen sen sijaan, että hän kokisi osallistuvansa johonkin, mihin hänet on pakotettu.

Yllätä teini

Keksi teinille jokin kiva yllätys, jota hän ei ikinä osaisi arvata. Yllätys voi olla mitä tahansa, mitä tiedät oman teinisi arvostavan. Jos nuori rakastaa esimerkiksi koiria, ota yhteyttä tuttavaasi tai työkaveriisi, jolla on koira ja kysy koiraa viikonlopuksi hoitoon. Teinisi yllättyy varmasti ikihyviksi, jos mökille lähtee mukaan koira, jota hän saa hoitaa ja leikittää. Jos koira voi tulla mukaanne säännöllisesti, muuttuu teinin mökille houkuttelu varmasti helpommaksi.

Anna teinille omaa rauhaa

Oma rauha ja hiljaisuus ovat teini-ikäiselle tärkeitä. Älä pakota teiniä olemaan kanssasi koko ajan vaan anna hänen sen sijaan myös vain olla, lukea, kuunnella musiikkia tai vain rentoutua yksin. Varmista, että hänellä on mökillä oma viihtyisä tila, johon hän voi vetäytyä olemaan yksin.

Kutsu vieraita mökille

Ystävät tai mukavat sukulaiset voivat tuoda mökkiviikonloppuun mukavaa tunnelmaa. Teini on siinä iässä, että oman vanhemman läsnäolo saattaa tuntua usein ärsyttävältä. Ihmisen kehityksessä ei missään muussa elämänvaiheessa tapahdu niin paljon muutoksia kuin teini-iässä ja tällöin suhde varsinkin omaan vanhempaan muuttuu usein radikaalisti. Koska saatat olla teini-ikäisen mielestä joskus ärsyttävä, muut henkilöt voivat muuttaa tunnelmaa leppoisammaksi. Tarkoitus on, että voitte viettää yhdessä mukavaa aikaa!

Kehu teiniä

Teini-ikäinen tarvitsee paljon kehuja: muista kehua häntä hänen panoksestaan ja ponnisteluistaan yhteisen mökkiviikonlopun hyväksi. Vaikka nuori saattaakin käskeä lopettaa kehumisen ja sanoo sen olevan noloa, on silti tärkeää kehua. Kerro, että olet ylpeä siitä, millainen hän on ja millaiseksi hän on kasvamassa. Kerro, että hän on sinulle tärkeä ja olet iloinen, että hän lähtee välillä mukaasi mökille.

Noudattamalla näitä yksinkertaisia vinkkejä voit kokeilla, lähtisikö teinisi vähän mieluummin kanssasi jatkossa mökille. Jos saat hänet sinne asti, loppu sujuukin jo helpommin! Pienellä yhteisellä suunnittelulla ja valmistautumisella mökkeily teini-ikäisen kanssa voi olla mukavaa yhteistä ajanviettoa. Mukavasta yhteisestä tekemisestä syntyy muistoja, joita muistelette yhdessä vielä vuosienkin päästä.