Nuoret ja rahapelit

Useimmissa maissa kaikenlainen raha- ja uhkapelaaminen on lapsilta ja nuorilta lailla kiellettyä – ja hyvästä syystä. Mutta kun on aika opettaa nuorille rahapelaamisesta ja siitä, miten sitä voi tehdä vastuullisesti, monet vanhemmat eivät tiedä mistä ja miten aloittaa. Jotkut vanhemmat saattavat vältellä aihetta siinä pelossa, että se rohkaisee lapsia uhkapelaamisen pariin. Seuraavassa kirjoituksessa annamme muutamia vinkkejä siitä, miten voit auttaa nuorta ymmärtämään rahapelaamiseen liittyvät riskit ja samalla selittää, miksi hänen pitää odottaa täysi-ikäisyyteen asti pelatakseen.

Miksi rahapelaaminen on alaikäisiltä kielletty?

Tärkeä osa rahapelikeskustelua nuoren kanssa on selittää, miksi ne ovat lapsilta ja nuorilta kiellettyjä. Kyse ei ole vain oikeudellisesta vaan myös turvallisuuteen liittyvästä kysymyksestä – uhkapelaaminen voi olla vaarallista aikuisillekin, jos sitä harrastetaan vastuuttomasti. Voit puhua myös muista alle 18-vuotiailta kielletyistä toiminnoista, kuten tupakoinnista ja alkoholin käytöstä, mikä voi tehdä aiheesta helpommin lähestyttävän ja ymmärrettävän.

Nuoret saattavat pelata esimerkiksi korttipelejä tai lyödä vetoa rahasta keskenään. Tähän ei kannata välttämättä kannustaa, vaan sen sijaan rohkaista pelaamaan esimerkiksi palveluksista tai muusta harmittomasta palkinnosta. Näin viikkorahat eivät valu kavereiden taskuun ja nuorten kesken ei tule riitaa rahasta.

Puhu vastuullisesta pelaamisesta

Kun nuoret voivat ikänsä puolesta aloittaa rahapelaamisen 18-vuotiaina, on tärkeää, että he ymmärtävät vastuullisen pelaamisen periaatteet. Selitä, että kaikkiin rahapelaamisen muotoihin liittyy aina riski ja että tavoitteena ei välttämättä ole voittaa suuria summia, vaan pitää hauskaa ja tehdä se turvallisesti ja vastuullisesti. Keskustele tällaiseen pelaamiseen liittyvistä strategioista, kuten rahan tai pelien pelaamiseen käytetyn ajan rajoittamisesta. Nettikasinoilla pelatessa tai Keno-tuloksia veikatessa on aina tärkeää, että rajat on asetettu jo etukäteen.

Tätä voi harjoitella jo ennen, kuin nuori on rahapeli-iässä – asettakaa muulle pelaamiselle yhdessä aikarajat. Tämä on tärkeää sekä nuoren fyysisen että psyykkisen terveyden kannalta, jotta liikunta ja oikean elämän sosiaaliset kontaktit eivät jäisi liian vähiin. Samalla tulet opettaneeksi myös rahapelaamisen rajoittamisen tekniikoita tulevaisuutta varten. Pelaamisesta voi myös tehdä palkinnon, jonka ansaitsee esimerkiksi tekemällä ensin koululäksyt ja joitakin kodin askareita.

Keskustele ongelmapelaamisen merkeistä

On myös tärkeää, että nuoret ovat tietoisia ongelmapelaamisen merkeistä. Heidän tulisi tunnistaa, milloin heidän käyttäytymisensä on muuttunut liialliseksi tai pakonomaiseksi, jotta he voivat tarvittaessa hakea apua. Keskustele varoitusmerkeistä, kuten siitä että he valehtelevat uhkapeliharrastuksestaan, lainaavat rahaa ystäviltään tai perheeltään pelatakseen tai tuntevat itsensä ärtyneeksi, kun eivät ole aktiivisesti mukana jossakin pelissä tai vedonlyönnissä.

Kaikenlaisiin riippuvuuksiin liittyy usein paljon häpeän ja syyllisyyden tunteita. Painota nuorelle sitä, että peliongelmia tai mitä tahansa muita henkisiä vaikeuksia ei tule koskaan hävetä. Ne ovat hyvin yleisiä, eivätkä suinkaan näy aina päälle päin. Apua saa ja pitää hakea, mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Näin luot ilmapiirin, jossa nuori uskaltaa kertoa ongelmistaan ja uskoutuu sinulle helpommin kohdatessaan elämässään mitä tahansa vaikeuksia.

Pelaamisesta on hyvä puhua

Vaikka rahapelaamiseen liittyy riskejä ja se on alaikäisiltä kielletty, sen ei tarvitse olla keskustelunaiheena lapsen tai nuoren kanssa tabu! Puhumalla avoimesti ja rehellisesti rahapelaamisesta nuorten kanssa voidaan luoda ymmärrystä sukupolvien välille ja edistää luottamusta vanhemman tai huoltajan ja lapsen välillä. Kun nuorille selitetään esimerkiksi alaikäisten pelaamiseen liittyvät lainalaisuudet, keskustellaan vastuullisesta pelaamisesta ja tutustutaan ongelmapelaamisen varoitusmerkkeihin, heillä on hyvät valmiudet pelata turvallisesti kun se on heille ikänsä puolesta sallittua. Keskustelkaa siis rohkeasti!