Onko pelien pelaaminen hyväksi murrosikäiselle?

Modernin tekniikan myötä erilaisten pelien pelaamisesta on tullut yhä suositumpaa teini-ikäisten keskuudessa. Mutta onko se todella hyväksi heille? Vaikka pelaamisessa on joitain huonoja puolia, siihen liittyy myös useita positiivisia asioita. Tämä kirjoitus tutkii pelaamisen hyviä ja huonoja puolia. Annamme myös vinkkejä rajojen asettamiseen pelaamisen suhteen.

Pelaamisen edut

Videopelien pelaamisen tärkein etu on, että se voi auttaa teini-ikäistäsi kehittämään ongelmanratkaisutaitoja ja lisäämään itseluottamusta. Videopelit vaativat pelaajia ajattelemaan ja tekemään päätöksiä nopeasti menestyäkseen. Pelaamalla tämäntyyppisiä pelejä lapsesi oppii siis ratkaisemaan ongelmia paineen alaisena. Lisäksi menestyminen videopelissä tai saavutuksen ansaitseminen voi antaa teini-ikäisellesi ylpeyden ja saavutuksen tunteen.

Videopelit voivat myös olla loistava viihteen lähde teini-ikäisille. Ne eivät ainoastaan tarjoa kanavaa luovuudelle, vaan ne voivat myös olla teini-ikäisille loistava tapa pitää yhteyttä ystäviin verkossa tai jopa tavata uusia ihmisiä, joilla on samanlaiset kiinnostuksen kohteet. Lisäksi monissa online-moninpeleissä on nyt sisäänrakennetut chat-toiminnot, jotta pelaajat voivat kommunikoida ilman puheviestintää tai kirjoittamatta viestejä reaaliajassa.

Nykyään myös aivan tavallisia korttipelejä voi pelata netissä. Esimerkiksi ristiseiskaa on saatavilla myös digitaalisessa muodossa. Tästä voit lukea lisää täältä: https://ristiseiska.fi/

Pelaamisen huonot puolet

Valitettavasti liian paljon tai liian usein pelaamiseen liittyy joitain mahdollisia haittoja. Yksi suuri haittapuoli on, että se voi johtaa eristäytymiseen perheenjäsenistä tai muista nuoren sosiaalisen piirin ihmisistä. Jos teini viettää liian paljon aikaa videopelien pelaamisen parissa sen sijaan, että olisi yhdessä ystävien ja perheenjäsenten kanssa henkilökohtaisesti, tämä voi johtaa yksinäisyyden tunteeseen ja irtautumiseen ympäröivästä maailmasta. Lisäksi jos teini-ikäinen pelaa väkivaltaisia ja ikäiselleen sopimattomia videopelejä liian usein, tämä voi johtaa ajatusmaailman vääristymiseen erittäin haitallisella tavalla.

Kuinka asettaa pelaamiselle rajoja

Kun on kyse rajoitusten asettamisesta teini-ikäisen pelaamiselle, tärkeintä on selkeä kommunikointi. Keskustele avoimesti teini-ikäisen kanssa siitä, miksi hänen pitäisi mielestäsi rajoittaa pelitottumuksiaan ja mitä rajoja haluaisit asettaa; esimerkiksi enintään 2 tuntia päivässä ja vasta kotitehtävien tekemisen jälkeen. Varmista lisäksi että olet tietoinen siitä, minkä tyyppisiä pelejä nuori pelaa, jotta voit puuttua mahdollisesti haitallisen sisällön katseluun. Muista lopuksi kannustaa teiniä myös muihin aktiviteetteihin, kuten urheiluun tai ulkoiluun. Lapsellasi tulisi olla runsaasti mahdollisuuksia liikuntaan ja sosiaaliseen vuorovaikutukseen virtuaalimaailman ulkopuolella!

Kohtuullinen pelaaminen voi olla nuorelle hyväksi

Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka teini-ikäisten liialliseen pelaamiseen liittyy myös mahdollisia riskejä, kohtuullisella pelaamisella on useita positiivisia puolia – mukaan lukien parantuneet ongelmanratkaisutaidot ja lisääntynyt itseluottamus pelin tavoitteiden saavuttamisen ansiosta! Avain on tasapaino; asettamalla sopivat rajat videopelien pelaamiseen joka päivä vietetyn ajan suhteen ja kannustamalla nuorta myös muihin aktiviteetteihin, kuten liikuntaan kodin ulkopuolella, varmistat että teini saa pelaamisesta irti kaikki edut ilman negatiivisia seurauksia!