Teini-ikäisen suhtautuminen kouluun

Opiskelu vie paljon aikaa.

Monet murrosikäiset lapset miettivät, mitä he haluavat elämältään. Kun aivoissa tapahtuu suuri muutos, ei välttämättä osata samanaikaisesti miettiä, mikä tuntuisi hyvältä elämässä. Tämä ilmiö näkyy erityisesti arkipäivän normaaleissa rutiineissa, kuten opiskelemisessa.

Monet vanhemmat saattavat huomata, että teini-ikäisen lapsen suhtautuminen koulunkäyntiin muuttuu. Esimerkiksi ennen opiskeluun myönteisesti suhtautunut nuori on saattanut yhtäkkiä muuttaa nopeasti asennettaan. Läksyjen tekeminen ei välttämättä suju yhtä positiivisesti kuin ennen, jos kaveripiirissä on alettu puhua negatiiviseen sävyyn koulusta.

Selvitä luvattomat poissaolot ja valvo toimintaa

Kapinahenki saattaa kyteä pahastikin pinnan alla. Tällaiset asia voivat johtaa esimerkiksi luvattomiin poissaoloihin, joiden aikana saatetaan viettää aikaa esimerkiksi kaverien luona. Asiaan on hyvä puuttua välittömästi, jotta tilanne ei pääse riistäytymään käsistä. Pahimmassa tapauksessa haaveet esimerkiksi korkeatasoisesta lukiosta tai mielenkiintoisesta linjasta ammattikoulusta voivat jäädä unholaan.

Jos läksyt jäävät tekemättä, kannattaa yrittää puuttua asiaan nopeasti. Yksi hyvä vaihtoehto on pyytää esimerkiksi luokanvalvojaa tai opettajaa puhumaan teinin kanssa. Ulkopuolisen auktoriteetin kanssa keskusteleminen voi parantaa tilannetta huomattavasti. Se voi osoittautua erityisen hyväksi vaihtoehdoksi, jos kyseessä on lapsen mieliaine tai suosikkiopettaja.

Sovi nukkumaanmenoajasta

Monet teini-ikäiset nukkuvat aivan liian vähän, mikä voi näkyä koulupäivien aikana väsymisenä tai uupumuksena. Tämän asian takia onkin tärkeää, että vanhempi asettaa rajat esimerkiksi tietokoneen käyttämiselle illalla. Tällä tavalla aivot saavat levätä ilman, että näytöstä heijastuva sininen valo voi valvottaa pidempäänkin.

Suhtaudu kypsästi ja keskustele asiallisesti

Vaikka oman lapsen käytös saattaa tuntua ajoittain jopa loukkaavalta, on tärkeää kohdata ongelmat hänen kanssaan sivistyneesti. Aikuisen tehtävä on olla hänen kasvattajansa, joka pitää huolta hänestä ja auttaa elämän vaikeissa tilanteissa. Kun murrosikä helpottaa ajan myötä, osaa lapsi olla kiitollinen hyvästä kasvatuksesta.