Teini-ikäiset ja some

teens

Nykypäivänä teini-ikäisen elämä näyttää ainakin aikuisen silmiin entistä haastavammalta. Ulkonäköpaineet ovat lisääntyneet ja verkko sekä sosiaalinen media ovat muuttaneet nuorten arkea hyvinkin paljon, ainakin jos vertaa 90-luvulla lapsuutta viettäneen arkeen.

Toki verkko on tuonut paljon helpotustakin nuoren elämään. Itse muistan miten jokainen tietolähde piti hakea kirjastosta, välillä todella mitättömiinkin koulutehtäviin. Nykypäivänä verkko mahdollistaa sen, että tietoa on lähes loputtomasti saatavilla ja todella nopeasti. Verkko on tietolähteenä haastava, sillä luotettavia sivustoja on välillä lähes mahdoton erottaa niistä, joihin ei kannattaisi luottaa. Verkkolukutaito on hankalaa usein aikuisellekin, joten mitä se mahtaa olla teini-ikäiselle, jonka aivot eivät ole vielä täysin kehittyneet.

Verkko mahdollistaa tiedon haun lisäksi myös uusien ystävyyksien solmimisen. Uusia ystävyyksiä on helppo muodostaa esimerkiksi juuri sosiaalisen median kautta. Esimerkkinä tästä kerron lähisuvustani tapauksesta, jossa hiukan sisäänpäin kääntynyt teini-ikäinen poika löysi netin kautta tyttöystävän toiselta puolelta Suomea. Molemman nuoren vanhemmat olivat kannustavia ja mahdollistivat sen, että nuoripari sai vierailla viikonloppuisin tai loma-aikoina toistensa luona, ja nykyään nuo nuoret asuvat yhteisessä asunnossa toisella paikkakunnalla opiskelemassa.

Verkossa piilee myös vaaroja, etenkin lapsia ja nuoria kohtaan. Seksuaalinen hyväksikäyttö on tietyllä tapaa helpottunut verkon myötä, sillä netissä kuka tahansa voi teeskennellä ketä tahansa. Lisäksi varsinaista seksuaalirikosta edeltää usein eräänlainen houkutteluvaihe, jonka aikana rikollinen valmistelee lasta tai nuorta seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Tällaista toimintaa tapahtuu etenkin juuri sosiaalisen median parissa.

Palatakseni aiemmin mainittuihin ulkonäköpaineisiin: valokuvien ottaminen ja jakaminen on tänä päivänä aivan naurettavan helppoa. Yhä nuoremmat ottavat lisäksi nykyään vaikutteita tähdistä, jotka poseeraavat seksikkäästi. Monesti nuoret imitoivat kuvissaan näkemiään tyylejä. Se osaltaan kasvattaa paineita olla viehättävä ja suosittu sosiaalisessa mediassa. Katson välillä aivan kauhistuneena tuttavaperheen 12-vuotiaan tytön Instagram-kuvia, sillä mikään niissä ei viittaa teini-ikäiseen tyttöön vaan tytön look, eleet ja vaatteet ovat kuin yli parikymppisen nuoren naisen. Tämä nuoren ihmisen itsensä tekemä ja monen vanhemman hyväksymä seksualisointi voi myös osaltaan altistaa nuoria seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Mielestäni asiasta tulisi keskustella mediassa, kouluissa ja kotona paljon laajemmin kuin mitä nyt tehdään.

Olen ilmeisesti nyt vihdoin saavuttanut vanhuuden, sillä katselen kauhulla nuorten somekäyttäytymistä enkä ymmärrä sitä. Sen lisäksi, että taivastelen nuorten somekulttuuria, totean kerta toisensa jälkeen kuinka onnekkaassa asemassa olen ollut, kun olen saanut olla lapsi ja nuori aikana, jolloin somea ei vielä ollut.