Monet vanhemmat varmasti pohtivat sitä, että onko heidän perheen teinien käytös normaalia, millaista elämä on toisessa perheessä saman ikäisten murkkujen kanssa. Ja milloin teini -ikäisen käytökseen tulisi puuttu rankemmin.
Varmasti jokainen vanhempi tunnistaa tilanteen, jossa teini on lähtenyt ovet paukkuen huoneesta. Tämä on normaalia sillä äkkipikaisuus ja tunteiden vaihtelu ääripäästä toiseen kuuluu teinien kehitykseen. Tämän äkkipikaisuuden ja tunteiden vuoristoratana on tarkoitus irrottaa teiniä vanhemmista ja kasvaa hieman itsenäisemmäksi.
Lapsen käyttäytyminen johtuu yleensä siitä, että he haluavat kokeilla rajojaan. Tästä syystä vanhempien tulee pysyä tiukkana ja pitää rajoistaan kiinni. Pahinta olisi, että vanhemmat alkaisivat pelkäämään oman murkun käytöstä ja myöntyisivät jokaiseen asiaan, mitä murrosikäinen keksiikään tehdä. Monesti nuoriten ailahtelevaisuus näkyy esimerkiksi, että normaalissa tilanteessa nuorta voi normaalisti halata sekä koskettaa. Mutta suurimman äkkipikaisuuden ja kiukunpuuskan tullen nuorta ei kärsi lähestyä. Tässä tilanteessa on myös hyvä muistaa olla lähestymättä sillä joskus nuori joutuu puolustus tai hyökkäysasemiin, mikä on todella suuri riski väkivallalle ja isoille ylilyönneille.
Tilanteessa, jossa perheen murkku yrittää rikkoa rajoja on hyvin tärkeää, että molemmat osapuolet ovat avoimia, että vanhemmat ovat avoimia teineille ja toisin päin myös. Keskusteluyhteyden saavuttaminen on siis elintärkeää. On myös tärkeää, että vanhempi on kiinnostunut teinien kuulumisista ja tekemisistä ja sillä tavalla ansaitsee teinin luottamuksen puolellensa.
Täytyy aina muistaa, että teini-iässä murkut opettelevat huiman määrän uusia asioita, jotka voivat liittyä sosiaalisiin suhteisiin, ajatteluun sekä käyttäytymiseen. Useita näitä taitoja tulee kokeilla ja monesti tästä syystä vanhemmat joutuvatkin koekaniineiksi. Konfliktit ja raivoaminen on joidenkin teinien tapa ilmaista miltä heistä tuntuu, eivätkä he osaa ajatella asiaa toisten ihmisten näkökulmasta. Tästä syystä teinien raivonpuuskia ei sovi ottaa henkilökohtaisesti. Lisäksi vanhemmat voivat myös auttaa nuorta kehittämään heidän äkkipikaisuutta, antamalla hyvän ja tasapainoisen roolimallin.
Suuret tunteet teini -iässä tulevat siis siitä, kun limbinen järjestelmä kehittyy murrosiässä. Kyseinen systeemi säätelee sydämen sykettä ja verensokeri, mutta se on myös tärkeä muistojen muodostumisen ja tunne -elämän kannalta. Kuten teinikin niin myös hormoonitoiminta muuttuu huikeaa vauhtia ja tämä taas tuo laajoja mielialan vaihteluita.