Teinin kanssa asuminen

el-rond-houseEläminen teinin kanssa ei todellakaan ole välttämällä mitään nuorallatanssimista. Jotkut vanhemmat kuvailevatkin lapsensa teinivaihetta siten, että tuntuu siltä, kuin kotiin olisi muuttanut yhtäkkiä joku täysin vieras ihminen. Erityisen hermoja raastavaa aikaa voivat olla pitkät kesälomat, jolloin teini-ikäinen lapsi viettää tavanomaista enemmän aikaa kotona turhautuneena ja tylsistyneenä. Yleisimpiä kiistanaiheita ovat silloin ainakin myöhään nukkuminen, epäsiisti huone, tiuskiminen, netissä roikkuminen yömyöhään, kavereiden kanssa notkuminen joko läheisellä ostarilla tai teinin omassa huoneessa ovi lukittuna ja jatkuva haluttomuus auttaa kotitöissä tai viettää aikaa perheen parissa. Kuulostaako tutulta?

Murrosikäiselle oma tila on tärkeä asia ja etenkin pienemmässä tilassa asuva perhe joutuu kovalle koetukselle lapsen astuessa teini-ikään. Tällöin edessä olevat vuodet tulevat olemaan eittämättä haastavia, mutta parhaimmillaan ne myös palkitsevat suunnattomasti. Murrosikäinen lapsi pyrkii aikuistumaan keinolla millä hyvänsä, joka tarkoittaa myös oman tilansa hakemista. Vanhemman kannattaa kaikista vastoinkäymisistä huolimatta pyrkiä nauttimaan myös näistä hetkistä, sillä ennenmmin tai myöhemmin nuori muuttaa omilleen, eikä silloin mikään ole enää entisellään. Vaikkei kotona asukaan enää suloinen ja rakkauttaan pyyteettömästi osoittava lapsi vaan tiuskiva ja kaikkiin kysymyksiin jotain epämääräistä mutiseva teini, on kyseessä silti oma, rakas lapsi, joka kaipaa äidin ja/tai isän huomiota vieläkin kovasti.

Oma huone on ihanteellinen varttuvalle teinille. Se on hänen ikioma pakopaikkansa, jonne hän voi vetäytyä kun hän sitä eniten tarvitsee. Oman huoneen sisustuksella murkku voi ilmaista itseään ja tuntea olevansa paikassa, jonne hän kuulu. Pyri kannustamaan nuorta tekemään huoneesta omannäköisensä. Mikäli omaan huoneeseen ei ole mahdollisuutta, pyri tukemaan nuorta muilla tavoin. Anna hänelle mahdollisuus toisinaan myös poistua kotoa, jotta hän saa omaa tilaa ja mahdollisuuden hengähtää. On kuitenkin tärkeää huomioida, ettei oman huoneen antaminen murrosikäiselle nuorelle tarvitse tarkoittaa täydellistä sosiaalista eristäytymistä. Oli perheellä sitten tarjota nuorelle omaa huonetta tai ei, tarvitsee nuori kuitenkin vähintään oman nurkkauksen jo hänen mahdollisten opintojensakin kannalta. Kaikkein tärkeintä kaikesta on kuitenkin kodissa vallitseva lämmin ja kannustava ilmapiiri, joka auttaa teiniä varttumaan vahvaksi ja itsenäiseksi aikuiseksi.